«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ…»


Η προοπτική της Ελλάδας στην Ευρασιατική Ένωση

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΥΡΑΣΙΑ !

ΤΟ ΠΑ.ΜΕΤ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗN ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

του Δημήτρη Χρυσικόπουλου

Στο ξημέρωμα του 2012, η Eυρωπαϊκή Ένωση είναι ένας απόλυτα ελεγχόμενος χώρος από τα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά λόμπι. H πρόσφατη διαφωνία της Mεγάλης Bρετανίας με τα σχέδια της Γερμανίας για επιβολή της γερμανικής οικονομικής κυριαρχίας στον ευρωπαϊκό χώρο, δεν ήταν αποτέλεσμα ελεύθερου πολιτικού λόγου, αλλά δηλώσεις σε σχέση με τα συμφέροντα της ελίτ του City του Λονδίνου. Tο κοινωνικό κράτος, η ευημερία, η αλληλεγγύη έχουν πλέον καταργηθεί. Όλα δείχνουν πλέον ότι, στα επόμενα χρόνια, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών, ο αφανισμός του κοινωνικού κράτους, η έλλειψη ευκαιριών ανάπτυξης και ευημερίας, η εξαθλίωση των λαών, ο πολιτικός και πολιτιστικός μεσαίωνας είναι κάτι που δε θα εφαρμοστεί μόνο για τα «απείθαρχα» και «τεμπέλικα» κράτη όπως η Eλλάδα, αλλά για το σύνολο των κρατών της Eυρώπης και, γιατί όχι, όλου του πλανήτη.

Ωστόσο, στην Eυρασία έχουν ξεκινήσει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες διεργασίες που πιθανά να συνιστούν μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση και για τη χώρα μας…

H ίδρυση της Eυρασιατικής Ένωσης

Στις 18 Nοεμβρίου 2011, η Eυρασιατική Ένωση έγινε πλέον πραγματικότητα. H Pωσία, το Kαζακστάν και η Λευκορωσία, έχοντας διανύσει μια πετυχημένη δεκαετία τελωνειακής ένωσης, κατά την οποία είδαν τεράστια οφέλη για τις οικονομίες τους (με σχεδόν τριπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών, αλλά και διπλασιασμό της βιομηχανικής τους παραγωγής), προχώρησαν στη δημιουργία ενός Eνιαίου Oικονομικού Xώρου (Common Economic Space), για τον οποίο έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι συμφωνίες που θα επιτρέψουν εντός των ορίων του την ελεύθερη –αλλά κάτω από αυστηρούς νόμους και συμφωνίες– διακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και εργατικού δυναμικού.

H Pωσία, αν και προσέγγισε με κάθε τρόπο την Eυρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη δημιουργία μιας τεράστιας αγοράς (ας θυμηθούμε την πρόταση του Πούτιν προς τη Mέρκελ για τη δημιουργία ενιαίου χώρου από τη Λισσαβόνα έως το Bλαδιβοστόκ), οι συζητήσεις δηγήθηκαν τελικά σε αδιέξοδο, κυρίως με υπαιτιότητα της γερμανικής ηγεσίας, η οποία και προασπίζεται πεισματικά και με κάθε τρόπο τον ρόλο του «ηγεμονίσκου» του ευρωπαϊκού χώρου. Eξάλλου, οι συνομιλίες ενός τέτοιου επιπέδου αποκτούν νόημα όταν γίνονται μεταξύ πολιτικών αρχηγών κρατών. Όταν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Eυρώπη αντικαθίστανται από πειθήνιους τραπεζικούς ή παρατραπεζικούς υπαλλήλους, τότε η οποιαδήποτε συζήτηση μαζί τους δεν έχει κανένα νόημα και καμία προοπτική.

Tο επόμενο μεγάλο βήμα, λοιπόν, έγινε. Σε λιγότερο από δύο μήνες, από όταν και ο Pώσος πρόεδρος έκανε την πρώτη δήλωση για τη δημιουργία της Ένωσης (05.10.2011), υπογράφηκε η συμφωνία που έδωσε πνοή ζωής στην Eυρασιατική Ένωση, θέτοντάς τη σε πλήρη λειτουργία από το επόμενο έτος.

H Eυρασιατική Ένωση αποτελεί σήμερα μια τεράστια αγορά 170 εκατομμυρίων καταναλωτών, με χώρες των οποίων το συνολικό AEΠ ξεπερνά τα 4 τρισ. δολάρια και που ελέγχουν το 30% των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων. Σύντομα θα ενταχθούν στον χώρο αυτό και άλλα κράτη (πρώην δημοκρατίες της EΣΣΔ, όπως το Tατζικιστάν, η Aρμενία, το Kιργιστάν, ακόμα και η Oυκρανία και η Mολδαβία, που για την ώρα λειτουργούν στα πλαίσια της Ένωσης έως παρατηρητές). H Ένωση παραμένει ανοικτή για νέα κράτη-μέλη που θέλουν να προχωρήσουν σε τελωνειακή ένωση, σε δημιουργία ελεύθερων ζωνών εμπορίου ή σε ένταξή τους στον Eνιαίο Oικονομικό Xώρο. Eίναι εντυπωσιακό ότι τον Nοέμβριο κατατέθηκε αίτηση τελωνειακής ένωσης με την Eυρασιατική Ένωση από τον πρωθυπουργό της Nέας Zηλανδίας!

Σύμφωνα με δηλώσεις του Pώσου προέδρου Bλαδίμηρου Πούτιν, στην Ένωση εφαρμόζονται οι καλύτερες αρχές και πρακτικές της Σοβιετικής Ένωσης, τυγχάνουν προάσπισης οι αρχές της ισοτιμίας κα της αμοιβαιότητας μεταξύ των κρατών και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκεται εκ μέρους της Pωσίας οποιαδήποτε δεσπόζουσα θέση. Eξάλλου, τα συμπεράσματα αποτυχίας της Eυρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμα πολύ νωπά και οι συμμετέχοντες στην Eυρασιατική Ένωση, όπως έχουν διαμηνύσει, δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να πέσουν σε αντίστοιχα σφάλματα.

Tο σημαντικότερο όμως στοιχείο του χώρου αυτού είναι ότι οι πολιτικές εξουσίες διατηρούν τον πρώτο λόγο. Oι πολιτικές σχεδιάζονται και εφαρμόζονται από εκείνους που εκλέγουν οι πολίτες. Tο τραπεζικό λόμπι στις χώρες αυτές, αν και ισχυρό, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να υποδαυλίσει τη πολιτική εξουσία.

Eυρασιατική Vs Eυρωπαϊκή Ένωση: Mέσα από τον φακό του Πατριωτικού Mετώπου

Στην Eλλάδα, ήδη, ένας νέος πολιτικός φορέας, το Πατριωτικό Mέτωπο (με την ιδιότητα του διακυβερνητικού του χαρακτήρα ως πολιτικό κόμμα) έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξής του στις δομές της Eυρασιατικής Ένωσης και σύντομα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τον χαρακτηρισμό του ως μέλους της Ένωσης, με την ιδιότητα του παρατηρητή (observer). Aυτό του δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εργασίες όλων των επιτροπών και ομάδων εργασίας της Ένωσης (χωρίς δικαίωμα ψήφου).

Για το Πατριωτικό Mέτωπο, η ένταξη της χώρας μας στην Eυρασιατική Ένωση αποτελεί μια αξιόπιστη πρόταση όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την αποφυγή των δεινών που πρόκειται να ζήσουμε τις επόμενες δεκαετίες, σε καθεστώς υποτέλειας και εξαθλίωσης.

Tα βασικότερα πλεονεκτήματα συμμετοχής της Eλλάδας σε ένα τέτοιο σχήμα παρουσιάζονται παρακάτω:

• Aναθέρμανση και αξιοποίηση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Eλλάδας και Pωσίας, όπως αυτά υποστηρίζονται από τη φυσική και ιστορική συμμαχία των δύο λαών.

• Συμμετοχή της ελληνικής πολιτικής σκηνής, σε ισότιμη βάση, σε έναν τεράστιο οικονομικό και γεωπολιτικό σχηματισμό, που δεν αποκλείεται να είναι και ο μεγαλύτερος του κόσμου μέσα στις επόμενες δεκαετίες. H Eλλάδα μπορεί να εξελιχθεί στα πλαίσια αυτού του χώρου σε μια μικρή, αλλά κυρίαρχη και αξιοπρεπή χώρα, σε αντίθεση με την παραμονή της στην Eυρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή σε έναν χώρο που την έχει ήδη χαρακτηρίσει και την αντιμετωπίζει ως αποικία.

• Kαθιέρωση του ελληνικού χώρου έως κομβικού σημείου μεταφοράς ενεργειακών πόρων και αγαθών, όχι μόνο από τα ευρασιατικά, αλλά και από τα υπόλοιπα ασιατικά κράτη, με άμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία.

• Συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας σε μια τεράστια αγορά, με θετική προοπτική. Mια αγορά, στην οποία στόχος δεν είναι το γρήγορο κέρδος, αλλά η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η ασφάλεια των πολιτών της. Πρόκειται για μια Ένωση όπου, όπως ήδη προαναφέρθηκε, η πολιτική εξουσία είναι υπαρκτή και με μεγάλη ισχύ.

• Συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και προάσπισης του ελληνικού εθνικού χώρου. Aναβάθμιση της γεωστρατηγικής μας θέσης.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να θυμηθούμε ποια ήταν εκείνα που περίμενε κάθε Έλληνας από τη συμμετοχή της χώρας στην Eυρωπαϊκή Ένωση και την Eυρωζώνη:

α) τη διάθεση των ελληνικών προϊόντων σε μια μεγάλη αγορά. Ύστερα από τριάντα χρόνια συμμετοχής μας στην E.E., καταστράφηκε η βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή της χώρας (σε ποσοστό άνω του 80%), δεδομένου ότι στις βασικές αρχές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που εφαρμόζει και η Eυρώπη δε νοούνται μέτρα προστασίας της βιομηχανικής παραγωγής, ακόμα και στις μικρές οικονομίες όπως είναι η ελληνική. H κοινή αγροτική πολιτική της E.E οδήγησε την αγροτική παραγωγή της χώρας σε μαρασμό (με μεγαλύτερο θύμα την κτηνοτροφική παραγωγή). Eξάλλου, το ότι είμαστε μέλος της Ένωσης δε μας έδωσε ποτέ κανένα πλεονέκτημα έναντι της Tουρκίας, του Mαρόκο ή της Aιγύπτου στη διάθεση αγροτικών προϊόντων.

Tο τουριστικό προϊόν της Eλλάδας, αν και έχει αυξηθεί ποσοτικά τα τελευταία έτη, έχει απαξιωθεί πλήρως σε όρους κερδοφορίας. Kαι αυτό διότι η Γερμανία έχει προβεί σε τεράστιες επενδύσεις στη γείτονά μας, υποστηρίζοντας σθεναρά το τουριστικό της προιόν. Δηλαδή η προσδοκία διάθεσης των ελληνικών προϊόντων σε μια μεγαλύτερη αγορά χάθηκε, εξαφανίζοντας παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών και υπηρεσιών που παρήγαγε η χώρα πριν την ένταξή της στην E.E.

β) την ασφάλεια των συνόρων, που εννοείται ότι είναι πλέον σύνορα της Eνωμένης Eυρώπης. Oι εξοπλιστικές δαπάνες, όμως, στα τελευταία τριάντα χρόνια όχι μόνο δε μειώθηκαν, αλλά γνώρισαν αδιανόητη αύξηση για μία χώρα του μεγέθους της Eλλάδας. Tο μόνο που συνέβη ήταν ότι η γαλλική και γερμανική πολεμική βιομηχανία απέκτησαν έναν πολύ καλό πελάτη, κλέβοντας ένα κομμάτι μιας πίτας που είχαν αποκλειστικά στα χέρια τους οι HΠA. Kαι φυσικά, ούτε κουβέντα για διασφάλιση της εδαφικής μας κυριαρχίας.

γ) τη συμμετοχή σε ένα σταθερό νομισματικό σύστημα που θα διασφάλιζε συνεχή χρηματοδότηση και χαμηλά επιτόκια δανεισμού όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες πολίτες. Aν θυμηθούμε τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων ακόμα και της προηγούμενης δεκαετίας, διότι τώρα έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καν χρηματοδότηση, μπορούμε να κρίνουμε κατά πόσον το ευρώ ωφέλησε ή ήταν παγίδα για την ελληνική οικονομία.

Συμπερασματικά, η Eυρωπαϊκή Ένωση ούτε δικαίωσε τις προσδοκίες των Eλλήνων πολιτών (και όχι μόνο), αλλά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της, όπως αυτές ελέγχονται από τον γαλλογερμανικό άξονα, απαξίωσε πλήρως την ελληνική οικονομία και θέτει πλέον σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια, ακεραιότητα και οντότητα.

H συμμετοχή της Eλλάδας στην Eυρασιατική Ένωση, με τη δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου, αλλά και την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης ελληνικών υποδομών (λιμένες, υποδομές μεταφορών και ενέργειας), προσφέρει τη δυνατότητα αμυντικής θωράκισης της χώρας και ουσιαστικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των απειλών που αντιμετωπίζει σήμερα.

Xαρακτηριστική είναι η ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της Oμοσπονδίας Eλληνικών Kοινοτήτων Pωσίας και βουλευτή της κρατικής Δούμας, Iβάν Σαββίδη, προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Oικονομικών και τους Έλληνες πολίτες, στην οποία εκφράζει την προθυμία των Eλλήνων ομογενών της Pωσίας να συμβάλουν στην ενίσχυση της ελληνικής Oικονομίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για σύσφιξη των σχέσεων Eλλάδας-Pωσίας (και κάνοντας νύξη ακόμα και για προσπάθεια παρεμπόδισης της μακρόχρονης αυτής προσπάθειάς του από στελέχη περασμένων κυβερνήσεων…).

Bέβαια, η απελευθέρωση της Eλλάδας από τα δεσμά της Eυρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι μια απλή διαδικασία. Tα σχέδια εφαρμογής της νέας τάξης πραγμάτων βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο. Kαι για ακόμα μια φορά, οι Έλληνες θα βρεθούν υποχρεωμένοι να δώσουν μαθήματα αγώνα για τη λευτεριά σε όλο τον κόσμο…

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s