Η ΔΥΣΗ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ


Η Ε. ΕΝΩΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Τα "κινέζικα" προϊόντα και μεροκάματα έχουν οδηγήσει σε παρακμή το εμπόριο, αλλά και τη μεταποίηση στα είδη οικιακής χρήσης στις αναπτυγμένες χώρες παντού.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟΣ

Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει ως τον Μάρτιο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για την επιβολή προστατευτικών μέτρων κατά της Κίνας, γεγονός που υπόσχεται μια νέα εποχή στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ΕΕ αιτιολογεί την  ανάγκη της επιβολής των προστατευτικών μέτρων με το επιχείρημα ότι οι αρχές της Κίνας μπλοκάρουν την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε ορισμένους τομείς της αγοράς. Όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο Κάρελ Ντε Γκιούχτ (Karel De Gucht),  η εμπορική πολιτική στις κινέζικες επαρχίες εμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κίνα, που βασίζεται εκτός απ’ όλα τα άλλα και στην «μονοπωλιακή πρόσβαση στις πρώτες ύλες».

Οι δηλώσεις των υψηλόβαθμων υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπίπτουν ακριβώς με ό,τι λένε τελευταία στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει η Φωνή της Ρωσίας. Παρουσιάζοντας στο Κογκρέσο το ετήσιο του Διάγγελμα ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε επίσης την Κίνα να εγκαταλείψει την πρακτική ντάμπινγκ και προστατευτισμού. Κάποιοι δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον λόγο του ανάφερε 5 φορές την Κίνα και κάθε με αρνητικό τρόπο. Οι αμερικανικές απαιτήσεις, όπως και οι αξιώσεις της ΕΕ  προς την Κίνα αγγίζουν τα όρια του πολιτικού τελεσιγράφου.

Την περασμένη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε να δεχθει ως αιτιολογημένη η αγωγή των ΗΠΑ και της ΕΕ, που επιμένουν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει οι αρχές της Κίνας στον τομέα των εξαγωγών μιάς σειράς πρώτων υλών δεν συμβαδίζει με τους κανονισμούς του ΠΟΕ.

Η αύξηση των αντιθέσεων στο διεθνές εμπόριο έχει αντικειμενικό χαρακτήρα,- θεωρεί ο Γιάκοβ Μπέργκερ, ανώτατος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

-«Η κατάσταση στο διεθνές εμπόριο και στο διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Έχουν πληγεί  οι βασικοί παίκτες της διεθνούς αγοράς – η Ευρωζώνη, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η Κίνα παραπονέται ότι οι κανόνες παραβιάζονται πρώτ’ απ’ όλα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Σαν απάντηση η ΕΕ κατηγορεί την Κίνα.

Η ΕΕ βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση. Το νέο κύμα κρίσης σπάζει τους πολιτικούς και τους οικονομικούς δεσμούς της ευρωκοινότητας.

Η Κίνα υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από το φθηνότερο ευρώ, επειδή αυτό περιορίζει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κινέζικης βιομηχανίας στο εμπόριο της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η κάθε μία από τις πλευρές καταφεύγει στη λήψη προστατευτικών μέτρων, στην παρέμβαση  του κράτους στην οικονομία και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εμφανίζεται μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα συμφέροντά τους.  Η ενοιαία λειτουργία της διεθνούς αγοράς υπονομεύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό απ’ αυτές τις διχόνοιες.

Λόγω της κρίσης αποκτούν πρωταρχική σημασία για τη Δύση οι παράγοντες της οικονομικής ασφάλειας, της αύξησης της απασχόλησης, της μείωσης της εξάρτησης από τις εισαγωγές και, συνεπώς, τα συμφέροντα της ανάπτυξης σε  εθνική παραγωγή.

Η Κίνα, που από καιρό έγινε εργοστάσιο παραγωγής για όλο τον πλανήτη, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εμπορική σύγκρουση όχι μόνο τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και να ανταγωνιστεί με την Ινδία και τις νέες αναδυόμενες χώρες, όπως είναι το Βιετνάμ»,- παρατηρεί ο σινολόγος (κινεζολόγος) Γιάκοβ Μπέργκερ.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s