ΜΑΤΑΙΕΣ ΟΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ»


Οι προσπάθειες «αποικισμού» προς το παρόν αποβαίνουν μάταιες, εκτιμά η Μόσχα    

Την Ευρώπη συνταράσσουν οι απεργίες των χρηστών του Διαδικτύου εναντίον της Εμπορικής συμφωνίας κατά των πειρατικών προϊόντων – ACTA (Anti-counterfeiting Trade Agreement). 

ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ

 ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΡΙΧΘΗΚΑΝ ΧΑΚΕΡΣ-Anonymous

  Γράφει η Μαρίνα Βόλκοβα

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πολωνία, τη Σουηδία και τη Σλοβενία. Τους διαδηλωτές βοηθούν οι χάκερς από την γνωστή οργάνωση Anonymous, οι οποίοι θέτουν εκτός λειτουργίας διάφορες κρατικές πηγές.  Την οργάνωση αυτή έχει κατ’ επανάληψη στηρίξει η ρωσική πλευρά (σσ.).

Η υιοθέτηση του νόμου ACTA προωθείται εδώ και μερικά χρόνια. Συγκεκριμένα τον προωθεί τα λόμπυ από κάτοχους πνευματικής ιδιοκτησίας.  Ειδικότερα, οι εταιρίες ηχογράφησης και οι κινηματογραφικές εταιρίες, – λέει αναφερόμενος στην προϊστορία του θέματος ο καθηγητής, εμπειρογνώμονας στην ανταγωνιστική κατασκοπεία Γιεβγκένι Γιουσούκ.

– Σ΄αυτό το νόμο σχεδιάζουν να εφαρμόσουν μιά σειρά πολύ σκληρά μέτρα.

Πρώτα, τελωνιακό έλεγχο των φορέων πληροφοριών – νόουτμπουκ, τηλεφώνων και άλλων συσκευών, στις οποίες μπορούν να φυλάγονται πειρατικά αρχεία. Μάλιστα, αν αυτά τα αρχεία ανακαλυφθούν, το ντιβάις (device) θα κατασχεθεί και ο κάτοχός του θα αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο. Εκτός αυτού, διευρύνονται τα δικαιώματα ελέγχου επί των διαδικτυακών προβάιντερ. Όπως διακηρύσσεται, αυτό θα τους αφορά όλους, όσους διαδίδουν παράνομο περιεχόμενο. Όμως εφόσον υπάρχει το δικαίωμα παρακολούθησης της διαδικτυακής κυκλοφορίας με την πρόφαση της καταπολέμησης των πειρατικών προϊόντων, πολλοί θα θελήσουν να επωφεληθούν αυτού του δικαιώματος…

Ο Γιεβγκένι Γιουσούκ είναι πεπεισμένος ότι η μαζική οργή εναντίον του ACTA χρηματοδοτείται και υποδαυλίζεται από οργανώσεις, που πλουτίζουν με τη βοήθεια της κομπιουτερικής πειρατείας, εφόσον οι περιορισμοί πλήττουν σημαντικά τη μπίζνες τους. Άλλος ένας εμπειρογνώμονας, ο επικεφαλής του τομέα ανταγωνιστικής κατασκοπείας της εταιρίας «Ντιαλόγκ-Ναούκα» («Διάλογος-Επιστήμη») Αντρέι Μασαλόβιτς, αντίθετα, θεωρεί ότι η κατάσταση υποδαυλίζεται σε υψηλότερο επίπεδο.

Η ACTA δεν είναι η μοναδική συμφωνία στον κόσμο, την οποία προσπαθούν να προωθήσουν με το ζόρι διάφορες οργανώσεις κατόχων δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν δυο άλλα νομοσχέδια – το SOPA και το PIPA, τα οποία επίσης προκαλούν δικαιολογημένη οργή στη διαδικτυακή κοινή γνώμη. Μάλιστα, – τόσο δυνατή, που η Γερουσία των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αναβάλει τη συζήτησή τους, – είπε ο Αντρέι Μασαλόβιτς σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας».

Ό,τι συμβαίνει σήμερα στο Διαδίκτυο, προσωπικά δεν θα το θεωρούσα σαν μικρές μεθοριακές συγκρούσεις γύρω από τα νομοσχέδια SOPA και PIPA ή ACTA. Όλα μαζί διαμορφώνουν κοινή διαδικασία – τη διαδικτυακή αποικιοκρατία. Σήμερα ταυτόγχρονα σε μερικές ισχυρές χώρες, οι οποίες θεωρούν τον εαυτό τους δημοκρατικές, ξαφνικά ανακάλυψαν άλλο ένα αδέσποτο κράτος – το Ίντερνετ. Και αποφάσισαν να το κάνουν αποικία τους, επιβάλλοντας εκεί τους δικούς τους κανονισμούς παιχνιδιού.

Οι πηγές του Διαδικτύου σήμερα είναι ακριβότερες από το χρυσάφι και ο πόλεμος διεξάγεται ακριβώς γι΄αυτές, γι΄αυτό προσωπικά θεωρώ ότι σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό δεν αποτελεί υπόθεση της διαδικτυακής κοινότητας, αλλά των ειδικών υπηρεσιών των χωρών και των κυβερνοστρατευμάτων τους.

Ο αποικισμός του Διαδικτύου δεν θα υλοποιηθεί σύντομα, γιατί η διαδικτυακή κοινότητα προς το παρόν κατορθώνει να υπερασπίζεται αρκετά ενεργά την ελευθερία της. Όμως οι προσπάθειες νομοθετικών επιβουλών στο Διαδίκτυο οπωσδήποτε θα συνεχιστούν, γιατί το χωριστό κράτος με την ονομασία «Ίντερνετ» με πληθυσμό ένα δισεκατομμύριο άτομα, αποτελεί θαυμάσιο προπύργιο για τη διεξαγωγή πληροφοριακών πολέμων. Εξάλλου και η εποχή μας σήμερα είναι τέτοια που, όποιος κατέχει τις πληροφορίες, κατέχει τον κόσμο.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s