ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ: «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ»!


ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΣΟΥΗΔΟ ΥΠΕΞ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΧΤΩΡΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΓΙΑΤΙ ΛΕΣ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ?

Την πεποίθησή του πως «Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν» και πως «δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην μπορούν να τα καταφέρουν», εκφράζει ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, σε συνέντευξή του σε τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού… «Προφίλ». Συγχρόνως ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών διατυπώνει την άποψη πως η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον κ. Μπιλντ, «Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν δραστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανοικοδομήσουν ένα λειτουργικό κράτος και να καταστήσουν ανταγωνιστική την οικονομία τους. Θα τα καταφέρουν. Δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην μπορούν να τα καταφέρουν». (ΣΣ. Βλέπει κανείς τους «έλληνες» συναδέλφους του Μπιλντ να κάνουν το παραμικρό ?  Μήπως αυτό είναι το καθήκον τους, να καεί η ελλαδάρα?? )

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι και η Σουηδία τη δεκαετία του 1990 είχε εφαρμόσει πολύ δραστικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν ήταν εύκολο, η πολιτική αυτή ωστόσο έφερε αποτελέσματα και κάτι ανάλογο συνέβη και με την Τουρκία, που είχε πληγεί πολύ σοβαρά από την κρίση, αλλά χάρη στα μέτρα που πάρθηκαν το 2008, η οικονομία της χώρας σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Εκφράζει επίσης την άποψη πως η Ευρώπη ήδη πριν από την ελληνική κρίση, ήταν μια «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων», σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι διέθεσαν δισεκατομμύρια ευρώ για την Ισλανδία, τη Λετονία και την Ιρλανδία, και μάλιστα ως εγγυήσεις, χωρίς ποτέ να καταβάλουν αυτά τα ποσά και οι εγγυήσεις αυτές βοήθησαν ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές και η αξιοπιστία αυτών των χωρών.

Εν τω μεταξύ ο Γιούνκερ δήλωσε»Έλαβα γνώση της απόφασης του Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα SD …Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης PSI» .Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης ήταν αναμενόμενη στο μέτρο που ο S&P είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι θα προχωρήσει την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας μόλις οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας συμφωνούσαν στην απομείωση του ελληνικού χρέους.Ο Standard & Poor’s υποσχέθηκε ωστόσο ότι προτίθεται να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση της ανταλλαγής των ομολόγων, περί τα μέσα του Μαρτίου.

Αντίθετα, εάν η προσφορά της ανταλλαγής ομολόγων δεν γινόταν αποδεκτή από ικανό αριθμό ιδιωτών πιστωτών, θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο «χρεοκοπίας» (διαβάθμιση D)

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ φαίνεται να θέλει να αποκλείσει το σενάριο αυτό.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s