ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΞΤΡΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΞΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Π. ΚΑΜΕΝΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ!

ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΜΕ ΠΕΙΝΑ !

ΡΕΣΛΕΡ: ANAΠΤΥΞΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΞΕΝΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ

Ποιά έξτρα μέτρα προκρινει η κατοχικη κυβέρνηση

Η τρόικα παραδέχεται ότι τόσο τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και έχει αποφασίσει να ρίξει το βάρος στις δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις, τις αδυναμίες του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ ζητά να δει έναν από τους 27 Ευρωπαίους Επιτρόπους να αναλαμβάνει ως αποκλειστικό του έργο της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρει, ο εν λόγω «Επίτροπος για την ανοικοδόμηση» θα είχε «την κύρια ευθύνη για την προώθηση της ανάπτυξης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» στη χώρα και θα συντόνιζε τις προτάσεις των κρατών μελών για βοήθεια.

Στη συνέντευξή του ο Γερμανός αντικαγκελάριος τονίζει πως αδυνατεί να καταλάβει για ποιο λόγο η ελληνική πλευρά αντιτίθεται σε αυτή την πρόταση (σ.σ. του Επιτρόπου) και προσθέτει με νόημα: «Μερικές φορές έχω την εντύπωση πως ο ελληνικός λαός έχει συνείδηση των θυσιών που είναι απαραίτητες, αλλά οι ελληνικές ελίτ δεν θέλουν να απαρνηθούν τα προνόμιά τους». 


Οι δανειστές μας θεωρούν πως για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει τους επόμενους μήνες πρωτογενές πλεόνασμα, χρειάζεται και νέα δέσμη μέτρων, και μάλιστα διπλάσια σε σχέση με αυτά που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο και τα οποία αποτελούσαν το 3,2% του ΑΕΠ έως το 2015. Με τα νέα αυτά μέτρα η τρόικα ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση να εισπράξει αθροιστικά 13 δισεκατομμύρια ευρώ, θα καλυφθούν τα πολλά κενά στον προϋπολογισμό και οι όποιες υστερήσεις εσόδων παρουσιάζονται για το 2012. Έτσι με αυτό τον τρόπο υπολογίζουν πως η Ελλάδα θα καταγράψει έως το τέλος του 2012 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα μέτρα θα ξεπερνούν ως ποσοστό του ΑΕΠ το 1,5% που ίσχυσε για φέτος. Το «πακέτο» θα φτάνει ίσως και το 5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια -περίπου 11,5 δισ. ευρώ- και θα είναι ιδιαίτερα επαχθές, στο βαθμό τουλάχιστον που η κυβέρνηση θα αδυνατεί να πατάξει την φοροδιαφυγή και τη κρατική σπατάλη εκεί που κρύβονται.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα εκτείνεται έως το 2015. Θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις και μέτρα όπως:
– αξιολόγηση στο δημόσιο, κατάργηση «άχρηστων» φορέων, περικοπές των «υπεράριθμων» εργασίας, εξάλειψη κενών θέσεων κλπ.
– μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, νέα αναθεώρηση του συστήματος προαγωγών, παροχές αναλόγως της απόδοσης και όχι της παλαιότητας.
– νέες περικοπές στο φάρμακο και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
-πρόσθετες περικοπές των συντάξεων για την περίοδο 2013 – 2015.
– πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μεγαλύτερα κύματα εφέδρων τα επόμενα χρόνια
– επιπλέον παρεμβάσεις με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές δαπάνες.
– ευρεία περικοπή κοινωνικών επιδομάτων την περίοδο 2013- 2015, κατάργηση πολλών εξ αυτών, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και ενίσχυση ή «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας.
– φορολογική μεταρρύθμιση με μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας, αλλά δέσμευση να μην μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ (ή να διασφαλιστεί το δημοσιονομικό «ισοδύναμο»), κατάργηση προνομιακών φορολογικών καθεστώτων (γίνεται πχ συζήτηση για τις φοροαπαλλαγές και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά κλπ).
– αυστηρός έλεγχος δαπανών , δυνατότητα άμεσης ψήφισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, κυρώσεις για φορείς που δεν αποδίδουν λογαριασμό, «λογιστές αξιωματούχοι» στα υπουργεία.
Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και πάλι όμως η τύχη του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και ελαστικότερες μορφές απασχόλησης χάριν της χαμένης ανταγωνιστικότητος της ελληνικής οικονομίας.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s