Τα κράτη BRICS δημιουργούν τη δική τους Κεντρική Τράπεζα


«ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Του

Κονσταντίν

Γκαρίμποφ

ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Το σχέδιο της ομάδας BRICS  για τη δημιουργία της δικής της Τράπεζας Ανάπτυξης είναι έγκαιρο και πραγματοποιήσιμο, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες φιλοξενούμενοι του ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας»  στις παραμονές της επικείμενης στο Ν.Δελχί στις 28-29 Μαρτίου συνάντης των ηγετών της Βραζιλίας, τη Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.

Η Ινδία πρώτη από τις χώρες-μέλη της ομάδας BRICS πρότεινε την ίδρυση της Τράπεζας Ανάπτυξης αυτής της οργάνωσης  στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και των διευθυντών των Κεντρικών Τραπεζών της BRICS στο Μεξικό. Οι εταίροι της υποστήριξαν αυτή την ιδέα και πρόσθεσαν ότι χρειάζεται να μελετηθεί λεπτομερειακά. Η νέα Τράπεζα είναι λογικό και έγκαιρο βήμα, που θα επιτρέψει στην ομάδα BRICS να αποκτήσει πιο σαφείς θεσμικές μορφές,- θεωρεί ο Μπορίς Σμελιόφ, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

-Η διεύρυνση της εμπορο-οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο της οργάνωσης BRICS απαιτεί την τραπεζική στήριξη. Σ΄αυτές τις συνθήκες η ίδρυση της κοινής Κεντρικής Τράπεζας είναι πολύ δκαιολογημένη. Θα επιτρέψει την απλοποίηση της διαδκασίας των πληρωμών των αμοιβαίων εμπορικών προμηθειών και θα κάνει τις οικονομικές σχέσεις πιο αποδοτικές.

Οι χώρες-μέλη της ομάδας BRICS εφαρμόζουν ακόμα ένα μεγάλο σχέδιο. Αρχίζουν να βγαίνουν από κοινού σε παγκόσμια Χρηματιστήρια Αξιών. Η αντιστοιχη Συμφωνία είχε επιτευχθεί πέρυσι στο πλαίσιο της συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων από 7 εμπορικούς χώρους της πενταμελούς ομάδας BRICS. Σκοπός τους είναι η αμοιβαία ασφάλιση των κινδύνων  και η δημιουργία κοινών επενδυτικών προϊόντων, κάτι, που με τη σειρά του, θα ανεβάσει το επίπεδο ρευστότητας των ίδων των αγροών των χωρών-μελών της BRICS και θα καλυτερεύσει την αλληλοκατανόηση  με τους επενδυτές από τους άλλους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Απ’ αυτή την άποψη η δημιουργία της Κοινής Τράπεζας Ανάπτυξης θα δώσει επιπρόσθετη ώθηση στις οικονομίες τους,- θεωρεί ο Ντμίτρι Αλεξάντροφ, διευθυντης της Υπηρεσίας Αναλύσεων του επενδυτικού  γκρουπ Univer Capital.

-Η κοινή Τράπεζα Ανάπτυξης είναι πολύ καλή ιδέα. Διότι εξασφαλίζει, κατά κανόνα, πολύ φτηνή χρηματοδότηση μιά και ουσιαστικά σαν να είναι κρατική δομή. Το βασικό κριτήριο επιλογής του επενδυτικού σχεδίου  για την Κοινή Τράπεζα δεν είναι η γρήγορη απόδοη. Μπορεί να συντελεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων βιομηχανιών, νέων προϊόντων, και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εκτός απ’ αυτό, οι μετέχοντες στην επικείμενη στις 28-29 Μαρτίου στο Ν. Δελχί Σύνοδο Κορυφής της ομάδας BRICS, σχεδιάζουν να συζητήσουν την πρωτοβουλία της Κίνας για την αύξηση των διαστάσεων της αμοιβαίας δανειοδότησης σε γουάν. Για αυτό τον σκοπο η κινέζικη Τράπεζα Ανάπτυξης προετοίμασε για υπογραφή με τους εταιρους της ειδικό υπόμνημα αλληλοκατανόησης.

Σε σχέση με αυτό αν σημειωθεί, ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ομάδας BRICS  έχουν συμφωνήσει νωρίτερα για την μετάβαση των πληρωμών στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις στα εθνικά τους νομίσματα.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s