ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΩΣ ΤΟ 2030 ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΙ «ΑΝΑΛΥΤΕΣ» ΤΟΥ ΔΝΤ


ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΧΑΒΑ ΜΑΣ: ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΝΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΡΟΜΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εθνοκάθαρση έως το 2030 με «στίψιμο» σε όλα τα εισοδήματα επιβάλει το ΔΝΤ στην ελλαδάρα μαζί με αναγκαστικό τοκογλυφικό δανεισμό εκτός των αγορών, πρακτικά επ’ άπειρον…  Πρόσθετη αφαίμαξη συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ (10,7% του ΑΕΠ) υπολογίζει το ΔΝΤ ότι θα χρειαστούμε σ’ αυτό το διάστημα. Από την πλευρά της η Κομισιόν επιβάλει επιδείνωση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης των ελληνικών αξιών. Το κόστος εργασίας θα πρέπει να μειωθεί κατά 15% την περίοδο 2012-2014, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση 41 σελίδων, που παρουσιάζει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Μπαρόζο. Ετσι…

ΣΕ κύκλο ύφεσης και με υψηλή ανεργία προβλέπει ότι θα βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το 2014 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, ενώ σε δεύτερη έκθεση για τις δημοσιονομικές προοπτικές το Ταμείο διατυπώνει και εκτιμήσεις για νέα επιδείνωση του δημόσιου χρέους στη χώρα μας. Η τελευταία αυτή έκθεση του ΔΝΤ προαναγγέλλει επίσης για την Ελλάδα μακροχρόνια προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα ότι θα πρέπει να περικόπτονται μέχρι και το 2030 δαπάνες για τη γήρανση του πληθυσμού ύψους 7,5 δισ. ευρώ (3,4% του ΑΕΠ) που ως γνωστό αφορούν εκτός από τα κονδύλια για τις συντάξεις τις δαπάνες για τα κοινωνικά επιδόματα και τις δαπάνες υγείας.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, εκτός των περικοπών που θα γίνουν για τις δαπάνες που αφορούν τη γήρανση του πληθυσμού απαιτούνται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, και πρόσθετα μέτρα αξίας 16 δισ. ευρώ έως το 2020 (7,3% του ΑΕΠ) κυρίως από τον τομέα των δημοσίων δαπανών, αφού για τον τομέα των εσόδων εκτιμάται ότι η όποια αύξηση των εσόδων θα είναι αποτέλεσμα της αύξησης της απόδοσης των ήδη υφιστάμενων μέτρων, κατι δηλαδή που μέχρι τώρα αποδείχθηκε τελείως ανεδαφικό… ))

Τονίζουν ότι οι χώρες που έχουν σημαντικό δημοσιονομικό πρόβλημα όπως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιοριστούν στη δημοσιονομική προσαρμογή. Θα πρέπει επίσης να δώσουν έμφαση στην εφαρμογή προγραμμάτων διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν ότι το 2012 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,7% από 6,9% το 2011, ενώ για το 2013 προβλέπεται μηδενική ανάπτυξη. Το στοιχείο όμως που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι η πρόβλεψη για την ανεργία. Στην έκθεση εκτιμάται ότι η ανεργία από το 17,3% το 2011 θα αυξηθεί στο 19,4% φέτος και θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό το 2013. Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές ο αριθμός των ανέργων θα παραμείνει σημαντικά υψηλότερα από το 1 εκατομμύριο άτομα. Ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει αρνητικό πρόσημο, στο -0,5% φέτος και -0,3% το 2013, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί από το 9,7% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,6% του ΑΕΠ το 2013. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος θα υποχωρήσει φέτος στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,8% του ΑΕΠ το 2011, για να αυξηθεί εκ νέου στο 160,9% το 2013 και να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά τα επόμενα έτη. Το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 136,8% του ΑΕΠ το 2017. Όσον αφορά το έλλειμμα, για το οποίο αναμένονται επίσημες προβλέψεις από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 7,2% του ΑΕΠ εφέτος από 9,2% του ΑΕΠ το 2011, για να διαμορφωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013 και να βρεθεί το 2014 κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%, υποχωρώντας στο 2,1% του ΑΕΠ. Για το 2017 το Ταμείο προβλέπει έλλειμμα για την Ελλάδα 1,6% του ΑΕΠ. Το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα (λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη και τον οικονομικό κύκλο) θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,6% του ΑΕΠ, ενώ το 2013 θα είναι 2,8%. Εν συνεχεία και μέχρι το 2017 θα κινείται λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ. Με το ίδιο κριτήριο (κυκλικά προσαρμοσμένο) η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος (1,2% του ΑΕΠ) και θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο έως και το 2017 με τα ποσοστά να κινούνται μεταξύ 3,1% και 5,1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται καθίζηση των δαπανών του Δημοσίου υπολογιζομένων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στην έκθεση εκτιμάται ότι από 49,7% το 2011 θα υποχωρήσουν σε 48,9% του ΑΕΠ φέτος και σταδιακά θα περιοριστούν σε 41,2% του ΑΕΠ από το 2015 έως το 2017. Τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνουν στο 41,7% τη διετία 2012-2013 και σταδιακά θα περιοριστούν έως και στο 39,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2017.

Garbol :   Αυτού του είδους τα σχόλια(γιατί περί σχολίων πρόκειται) από βαρύγδουπους οικονομολόγους πρέπει να μας κάνουν μόνο να γελάμε. Μέχρι το 2030 σύμφωνα με τους καθιερωμένους οικονομικούς κύκλους των 7 έως 9 ετών, θα έχουμε δύο ακόμα οικονομικές κρίσεις ανάλογες της κρίσης του 2008, αν όχι για τίποτε άλλο αλλά για να αγοράσουν κάποιοι φτηνά ότι πούλησαν στα κορόϊδα πανάκριβα στο τέλος κάθε κύκλου. Αν θα είναι το χρυσάφι, οι μετοχές, τα σπίτια ή τα εμπορεύματα, ή το πετρέλαιο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια. »Οπως κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι σε δεκαοκτώ χρόνια από σήμερα θα υπάρχει καπιταλισμός ή όλα τα μεγάλα κράτη θα έχουν μιμηθεί το πρότυπο της Κίνας που σήμερα φαίνεται πως είναι το μόνον που δουλεύει παράγοντας κέρδη ταΐζοντας τους εργάτες δύο πιάτα ρύζι. Όμως δεν πρέπει και εγώ να πέσω στην παγίδα των μακροχρόνιων προβλέψεων. Αυτά τα κόλπα των οικονομολόγων είναι για να δουλεύουνε τους συνταγματολόγους και να τους βάζουν να πληρώνουνε τα ταξίδια τους και να υπογράφουνε μνημόνια που δεν αξίζουνε ούτε το χαρτί που είναι τυπωμένα. Εδώ λεβέντες του ΔΝΤ δεν ξέρουμε αν την επόμενη Κυριακή θα βγει ο Σαρκοζί ή όχι,  αν θα έχουμε κυβέρνηση στην Αίγυπτο, τι θα γίνει στη Συρία, αν θα πιάσουν 151 βουλευτές στην Ελλάδα οι οπαδοί του μνημονίου, ποιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής και πάει λέγοντας, για να μην μιλήσουμε για τα απρόοπτα, να γίνει π.χ. στην Καλιφόρνια σεισμός ή να κτυπηθεί η Μέρκελ από καρκίνο του προστάτη, και εσείς μας μιλάτε για το 2030? Δεν πάτε να βρείτε καλύτερα μια καμαριέρα σαν τον πρώην διευθυντή σας μήπως και ξελαμπικάρει λίγο το μυαλό σας.

Μα τελικά που βρίσκει το ΔΝΤ τέτοια προφητικά ξεφτέρια? Μήπως τελικά όλοι αυτοί οι αναλυτές ήταν συγκάτοικοι του Γιωργάκη στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του ʼμχερστ?

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s