ΣΤΑΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ


ΙΔΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΜΑΞ ΚΑΪΖΕΡ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ(ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ)

ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΤΩΡΑ, ή Αϊ…

ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ!

ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΤΕΩΡΕΣ ΟΙ ΜΠΑΝΚΣ !

Συνειδητά οι πολίτες δεν πληρώνουν πλέον τα δάνειά τους!  Στο κόκκινο οι τράπεζες
Όσο βαθαίνει η ύφεση στην οικονομία, τόσο βαθαίνουν και οι επισφάλειες στα τραπεζικά δάνεια. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η κατάσταση στο συγκεκριμένο μέτωπο χειροτέρεψε έτι περαιτέρω, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τραπεζικές διοικήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για ιδιότυπη «στάση πληρωμών»….Τι εννοούν; Ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών – πελατών τους, δεν πληρώνουν πλέον συνειδητά τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τα δάνεια που έχουν λάβει, ελπίζοντας ή πιστεύοντας σε φήμες για διαγραφή τους ή σε «κούρεμα» ή σε οτιδήποτε άλλο τάζουν ή αφήνουν να εννοηθεί ότι θα συμβεί διάφοροι φορείς, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν φτάσει ακόμα και στο 16% επί του συνόλου και να το έχουν ξεπεράσει, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες δανείων και κυρίως στα λεγόμενα καταναλωτικά (κάρτες κλπ) να φτάνουν ακόμα και κοντά στο 30%!
Το μεγάλο πρόβλημα –όπως εκτιμούν οι τραπεζΑΛΗΤες– δημιουργήθηκε από τις διαδόσεις για κούρεμα στο PSI που επεκτάθηκαν και ως προς τα ιδιωτικά δάνεια.  Το «Κούρεμα» των ιδιωτικών δανείων που επιτάσει η κοινή λογική το απορρίπτουν κατά τρόπο κατηγορηματικό. Για τον απλό λόγο ότι αν ποτέ συνέβαινε θα ήταν η καταστροφή τους…

ΣΤΗ ΜΕΣΗ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Τα στοιχεία εξάλλου που έδωσε την Πέμπτη χθες η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενδεικτικά της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης να έχει πατήσει «pause».

Αυξάνεται κατακόρυφα η κεφαλαιακή εξάρτηση (για ρευστότητα) από την Τράπεζα της Ελλάδος και μειώνεται (με μικρότερη ταχύτητα) η εξάρτηση από την ΕΚΤ.
Η τάση που καταγράφεται είναι αυτή της μεταβίβασης της πηγής χρηματοδότησης από την Φρανκφούρτη στην Αθήνα, από την ΕΚΤ σε «εθνικό» φορέα… Τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώθηκαν στα 73 δισ. –όπως έγραψε το Capital.gr– τα ανοίγματα προς την ΕΚΤ και ταυτόχρονα αυξήθηκαν μέσω του μηχανισμού του ELA σε 54 δισ. ευρώ τα ανοίγματα προς την «εθνική» κεντρική τράπεζα (ΤτΕ).

Αυτό σημαίνει ότι «εθνικοποιείται» ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα της κεφαλαιακής εξάρτησης, την ίδια στιγμή που στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι τράπεζες αύξησαν κατά περισσότερο από ένα τρισ. ευρώ (μέσω των LTROs) την μεσοπρόθεσμη εξάρτησή τους από την ΕΚΤ.
Τα χαρακτηριστικά δηλαδή των ελληνικών τραπεζών έναντι των άλλων, όσον αφορά την κεφαλαιακή τους τροφοδοσία, κινούνται σε αντίθετο ρεύμα αφού για τις ελληνικές τα κεφάλαια προέρχονται από την ΤτΕ και είναι βραχυπρόθεσμα (ELA) και για τις ευρωπαϊκές είναι από την ΕΚΤ και είναι τριετούς διάρκειας (LTROs).

Εξ΄ αυτού η σημασία της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία αφενός θα ανέτρεπε την αβεβαιότητα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα και αφετέρου θα διαμόρφωνε ένα περισσότερο σαφές περιβάλλον όσο αφορά την ιδιοκτησιακή κατάσταση των εγχώριων τραπεζών. Τώρα η διαδικασία κατά τα φαινόμενα θα περιμένει να ολοκληρωθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s