ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΝΚΣ


ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ 18 ΔΙΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ

ΦΩΤΟ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !  Το μεγαλύτερο σορτάρισμα στην ιστορία του ευρώ εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. «Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ευρώ από το 1999, δεν υπήρξε τόσο μεγάλη απαισιοδοξία για το μέλλον του»  «Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι επενδυτές έχουν γίνει ακόμα πιο απαισιόδοξοι για το ευρώ και το επενδυτικό συναίσθημα παραμένει εξαιρετικά αρνητικό.

ΠΙΝΟΥΝ ΑΙΜΑ!

ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΡΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΖΟΜΠΙ ΑΝΕΝΕΡΓΑ ΕΠΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν το αργότερο έως την Παρασκευή 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους, σύμφωνα με ΣΦΟΔΡΑ ανεπιβεβαίωτες και ΑΝΩΝΥΜΕΣ δηλώσεις κορυφαίων τραπεζιτών στο Reuters. Δηλαδή είτε οι ΑΛΗΤ θέλησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, ή οι αγγλίδες κατά πάγια τακτική. Διαλέχτε !
Με τα κεφάλαια αυτά, τα οποία θα λάβουν σε υψηλής αξιολόγησης ομόλογα του EFSF, θα μπορέσουν να ξανασυμμετάσχουν στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, αντλώντας ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη δεδομένου του κλίματος ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο καιρό οδηγώντας και σε αύξηση των εκροών καταθέσεων.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) θα λάβουν έως την Παρασκευή 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους, είπαν κορυφαίοι τραπεζίτες την Τρίτη στο Reuters.
Οι τράπεζες με τα 18 δισ. ευρώ που θα λάβουν, σε υψηλής αξιολόγησης ομόλογα του EFSF, θα μπορέσουν να ξανασυμμετάσχουν στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, αντλώντας ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος.
«Με τα 18 δισ. ευρώ που θα λάβουμε σε ομόλογα EFSF θα ξανασυμμετάσχουμε στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ», δήλωσε ο τραπεζίτης.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν ρευστότητα απευθείας από την ΕΚΤ, καθώς τα εποπτικά κεφάλαιά τους είχαν υποχωρήσει σημαντικά ή μηδενιστεί μετά τις μεγάλες ζημιές που κατέγραψαν λόγω της συμμετοχής τους στο PSI.
Οι τράπεζες αντλούσαν ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζα της Ελλάδας, τον ELA

Η ΕΚΤ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ…

Χτύπημα σε τράπεζες και ΟΠΑΠ από την Goldman Sachs – Υπό κατάρρευση το ΧΑ κινείται προς τις 500 μονάδες  – Απογοήτευση από ΟΟΣΑ, ενώ  Fitch, EFSF, ΔΝΤ μιλούν για πιθανή έξοδο από το ευρώ – Περίεργη εξέλιξη με το ELA… 100 δισ ή 65 δισ;           

Οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ δεν αποδίδει. Το χρηματιστήριο υποχωρεί 1,68% στις 535 μονάδες ενώ οι ξένοι και ειδικά η Goldman Sachs είναι καθαρός πωλητής στις τράπεζες ενώ διακίνησε και το πακέτο στον ΟΠΑΠ των 2 εκατ που επίσης είναι πωλητής. Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μια συστηματική πίεση από διεθνείς θεσμικούς φορείς όπως ΔΝΤ και EFSF αλλά και επενδυτικούς οίκους προς την Ελλάδα. Η  έκθεση του ΟΟΣΑ που προβλέπει μείωση του ΑΕΠ 5,3% το 2012 και ανάκαμψη από τα μέσα του 2013 προφανώς και επιδρά αρνητικά στο ΧΑ. Επίσης η Fitch προειδοποιεί ότι μόνο με ενίσχυση των μηχανσιμών του EFSF και ESM θα περιοριστούν οι συνέπειες από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ. Το EFSF προειδοποιεί ότι θα σταματήσει την χρηματοδότηση αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες από την Ελλάδα.

Ο τραπεζικός κλάδος περνάει πολύ δύσκολες στιγμές. Μπορεί την Παρασκευή  25 Μαίου να καταβληθούν τα 18 δις ευρώ που αποτελούν προκαταβολή για την  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά οι περίεργες πληροφορίες για το ELA  προβληματίζουν. Διεθνή μέσα αναφέρουν ότι δόθηκε εκτάκτως επιπλέον  ρευστότητα μέσω του ELA και αγγίζει τα 100 δις ευρώ. Το ερώτημα είναι τα  100 δισ είναι γραμμή πίστωσης που η ΤτΕ μπορεί να αξιοποιήσει  ή 100  δισ δόθηκαν στις ελληνικές τράπεζες; Ελληνικές τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το ELA από 55 δις τον Μάρτιο  έφθασε στα 60 δις τον Απρίλιο και έως τώρα βρίσκεται στα 65 δις ευρώ. Συγκεκριμένη τραπεζική πηγή κάνει λόγο για 75 με 77 δις ευρώ ενώ η ΤτΕ  αποφεύγει να σχολιάσει φήμες και πληροφορίες. Προφανώς η συσκότιση που υπάρχει δεν βοηθάει την εξαγωγή ορθών  συμπερασμάτων. Αποτελεί παράδοξο ωστόσο πως έφθασε το ELA στα 100 δις ευρώ χωρίς να  μειωθεί ταυτόχρονα η συμμετοχή της ΕΚΤ που ήταν 73 δις ευρώ. Αν δεχθούμε τις πληροφορίες των διεθνών μέσω οι ελληνικές τράπεζες  πρέπει να έχουν δανειστεί πάνω από 170 δις ευρώ ρευστότητα από ΕΚΤ και  ELA της ΤτΕ. Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς οι εγγυήσεις collaterals των  ελληνικών τραπεζών δεν είναι επαρκείς. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να ισχύει αυτή η πληροφορία των 100 δις ELA  είναι να μειώθηκε δραστικά η συμμετοχή της ΕΚΤ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Κυρίως από http://www.bankingnews.gr/

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s