FT: Μυστικό Βοήθημα 100 δισ. στις «ελληνικές» Μπανκς


«ΤΥΠΩΝΟΥΝ» ΑΒΕΡΤΑ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΣΚΛΑΒΟΥΣ

FT: Μυστικό Βοήθημα Ρευστότητας 100 δισ. στις ελληνικές τράπεζες«Χορηγία» από την ΤτΕ με έγκριση από την ΕΚΤ αποκαλύπτει ότι

 ΕΞΥΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ PIGS

«ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ»!

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΩΝ

Για «μυστικό πακέτο 100 δισ. ευρώ» το οποίο θα εκταμιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδας ως σανίδα σωτηρίας προς τις τράπεζες της χώρας με την έγκριση της ΕΚΤ, κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times, υπογεγραμμένο από τον Ralph Atkins.
Σύμφωνα με τον συντάκτη, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα στηριχθεί από ένα έκτακτο βοήθημα ρευστότητας της τάξεως των 100 δισ. ευρώ ή και παραπάνω, το οποίο θα προμηθευτεί από την κεντρική τράπεζα της χώρας – με μυστική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
«Η χρήση του ‘Έκτακτου Βοηθήματος Ρευστότητας’ για τη στήριξη τραπεζών στις αδύναμες οικονομίες δεν είναι ευρέως γνωστή στη Ευρωζώνη της κρίσης. Στόχος είναι τη βοήθεια αυτή να λάβουν χώρες που αντιμετωπίζουν τραπεζικά προβλήματα, όμως ως προσωρινή λύση. Υπήρξε σωτήρας για το οικονομικό σύστημα της Ιρλανδίας και πόσο μάλλον για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Αυτό βέβαια έχει δώσει στην ΕΚΤ –που είναι ο μοναδικός ελεγκτής αυτής της βοήθειας – αρκετή δύναμη να προσδιορίζει την μοίρα των χωρών».


«Η ΕΚΤ αρνείται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το Έκτακτο Βοήθημα Ρευστότητας. Όταν μια χώρα βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση, δεν το αποκαλύπτεις, διότι αυτό απλώς χειροτερεύει η κατάσταση. Οπότε δεν βλέπω το όφελος για περισσότερη διαφάνεια» εξηγεί ο διοικητής της Βελγικής Κεντρικής Τράπεζας, Luc Coene σε συνέντευξή του στους FT.

Αυτό «ξέφυγε» από την ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα: Η εβδομαδιαία οικονομική δήλωση που δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου έδειξε μία μη αναμενόμενη αύξηση κατά 121 δισ. ευρώ υπό τον – αθώα διατυπωμένο κατά τα άλλα- τίτλο «άλλες απαιτήσεις από πιστωτικούς οργανισμούς στην περιοχή του ευρώ», ως αποτέλεσμα της εισαγωγής όλως των ΕΒΡ κάτω από την ίδια ομάδα.

Εξ’ ορισμού, τα 121 δισ. ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό ΕΒΡ που δίδεται από το «ευρωπαϊκό σύστημα» – το δίκτυο των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
Έκτοτε, η «ψηλάφιση» διάφορων αναφορών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών μας έχουν δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Αναλυτές στη Barclays, για παράδειγμα, εκτιμούν ότι η Ελλάδα χειρίζεται τώρα 96 δισ. ευρώ σε ΕΒΡ, αλλά 4 δισ. ευρώ η Ιρλανδία και άλλα 4 δισ. η Κύπρος.
Αν αυτά ισχύουν, τότε το συνολικό ΕΒΡ έχει ξεπεράσει τα 140 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 10% του ποσού που δόθηκε υπό μορφή δανείων στις τράπεζες για γενικές λειτουργίες νομισματικής πολιτικής.
«Δεδομένου του κινδύνου να δημιουργηθεί πληθωρισμός, το ΕΒΡ για να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, χρειάζεται έγκριση από το συμβούλιο των 23 ισχυρότερων Κρατών της ΕΚΤ: η χρήση του μπορεί να σταματήσει εάν τα 2/3 του συμβουλίου εναντιωθούν. Το σημαντικότερο είναι ότι, το ρίσκο επαφίεται στις αντίστοιχες εθνικές κεντρικές τράπεζες, αντί να μοιραστεί σε όλες τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως γίνεται με την απλή ρευστότητα – παρότι θα υπήρχαν επιπτώσεις από την αποχώρηση μιας χώρας από τη νομισματική ένωση». «Θεωρητικά όμως δεν υπάρχει όριο στο ποσό του ΕΒΡ που μπορεί να δοθεί, όπως και καμία πληροφορία, πχ., τι εγγύηση ή επιτόκιο πρέπει να δώσουν οι αποδέκτες τράπεζες που λειτουργούν ως εγγυητές. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας δείχνει ότι η κατά τ’ άλλα προσωρινή χρήση του ΕΒΡ μπορεί να επιμηκυνθεί» αναφέρουν οι FT.

ΣΧΟΛΙΟ. Ο μόνος τροπος να γλυτώσουμε από τον ζυγό των τραπεζΑΛΗΤ είναι να εθνικοποιηθεί πάραυτα η ΤτΕ που είναι ιδιωτική (δείτε την αμέσως προηγούμενη ανάρτηση που εξηγεί το χάλι μας…) και να δημευθούν οι περιουσίες των μεγαλομετόχων όλων των Μπανκς… Ερχεται Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΩΝ (που λέγαμε εδώ από παλιά) και δε σε παίρνει να λες αριστεροδεξιές παπάρες κουμπάρε, ούτε γουάου και κλανιές,  γκέ-γκε ?? ))

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s