Η ΕΚΤ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ


Η Μαδρίτη απειλεί το ευρώ Δεν δέχονται διάσωση με Μνημόνιο

NO PASARAN VENCEREMOS ! Η Ισπανία άλλη μια φορά δείχνει τον δρόμο της Αντίστασης.

VIVA ESPAGNA!

Απαιτoύν το κοινώς λογικό-απ’ ευθείας δανεισμό από ΕΚΤ ME 1% !

Η ΕΚΤ απέρριψε το σχέδιο της Μαδρίτης να ανακεφαλαιοποιήσει την προβληματική Bankia με ρευστότητα που θα αντλούσαν από την κεντρική τράπεζα, παρακάμπτοντας τις Μπανκς. Κατ’ ουσία έχουμε την πρώτη ευθεία άρνηση μεγάλου ευρωπαϊκού κράτους να του επιβληθεί η παγκόσμια διακυβέρνηση (του γιωργάκη μας…))  από τις τράπεζες.

Οπως γράφουν οι οικονομικές εφημερίδες η είδηση περί απόρριψης του σχεδίου διάσωσης αν και αναμενόμενη ήρθε σε άσχημη στιγμή για τη Μαδρίτη, που προσπαθεί να πείσει τις αγορές πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα. Οι τραπεζαλήτ θεωρούν «ανορθόδοξο» το να ανακεφαλαιοποιήσει η Ισπανία την Bankia διοχετεύοντας στον μητρικό όμιλο ρευστότητα 19 δισ. ευρώ με κρατικά ομόλογα, τα οποία στην συνέχεια θα αντήλλασσε με κεφάλαια της ΕΚΤ, αποφεύγοντας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές.  Για τα ενεργούμενα της Νέας Τάξης όλες οι αποφάσεις πρέπει να κατατείνουν στη διεύρυνση του τζίρου των αγορών και του χρέους των κρατών (και των πολιτών) προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η ΕΚΤ ενημέρωσε την κυβέρνηση Ραχόι πως η Bankia χρειάζεται «κανονική» ένεση ρευστότητας, και πως το σχέδιό της αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία που απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση των εθνικών κυβερνήσεων από την κεντρική τράπεζα.

Εν τω μεταξύ δηλώνεται αρμοδίως ότι η Ισπανία που αντιστέκεται σθεναρά στη λιτότητα θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση απ’ οτι στην Ελλαδα που ακόμη ανέχεται τους σύγχρονους Εφιάλτες. Δεν αποτελεί επιλογή η αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους, τόνισε ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως υπάρχει πρόβλημα στη χώρα, ενώ συμφωνεί με την Κομισιόν ότι η λύση είναι να επιτραπεί στον ESM να στηρίξει απευθείας τις τράπεζες της χώρας.


Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ο κ. Νταλάρα επανέλαβε πως «η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική. Το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας είναι πολύ μεγάλο για να υπάρξει εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα».

Δυνατή παρτίδα πόκερ βρίσκεται εν εξελίξει μεταξύ Ισπανίας και ΕΕ-ΕΚΤ, μετά την κατηγορηματική απόρριψη του σχεδίου διάσωσης της Bankia, που ενέτεινε δραματικά την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του ισπανικού τραπεζικού συστήματος. Η Μαδρίτη κατ’ αρχήν εγείρει θέμα απ’ ευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ, προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί μία «καταστροφική διάσωση» και ότι θα προτιμήσει να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ. Οι  εξελίξεις αυτές φέρνουν σε δεύτερη μοίρα το ελληνικό πρόβλημα και την κινδυνολογία περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Το Σαββατοκύριακο η ισπανική κυβέρνηση είχε βολιδοσκοπήσει τις Βρυξέλλες  προτείνοντας ως «ανορθόδοξη» λύση να ενισχυθεί η  Bankia με κρατικά ομόλογα 19 δισ. ευρώ, τα οποία  θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με μετρητά μέσω της τρίμηνης αναχρηματοδοτικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ. Θα μπορούσε έτσι να αποφευχθεί η ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Όμως, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ΕΚΤ απάντησε στη Μαδρίτη, ότι η Bankia χρειάζεται μία κανονική «ένεση» κεφαλαίων, καθώς το ανωτέρω σχέδιο θα παραβίαζε τον κανονισμό της Ε.Ε, που απαγορεύει τη «νομισματική χρηματοδότηση» ή τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την κεντρική τράπεζα.

Μετάτην άρνηση της ΕΚΤ, η ισπανική κυβέρνηση αντεπιτίθεται: Επιμένει ότι καθώς το κόστος δανεισμού καθίσταται απογορευτικό για τη βιωσιμότητα του χρέους, μοναδική λύση έσχατης ανάγκης είναι  ο απευθείας δανεισμός από την κεντρική τράπεζα.

Υψηλόβαθμοι Ισπανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ισπανία δεν πρόκειται να δεχθεί μία «καταστροφική εξωτερική διάσωση, σαν αυτές σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία» και ότι, εφόσον εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες, πρέπει τώρα η ΕΚΤ να της παράσχει στήριξη, «διαφορετικά το μέλλον του κοινού νομίσματος θα διακυβευτεί».

Η Μαδρίτη επιθυμεί επανεκκίνηση του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και επανακαθορισμό του μηχανισμού ESM και ως ταμείου διάσωσης τραπεζών.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση της Ευρωζώνης και οι νέοι φόβοι που πυροδότησε η κόντρα Ισπανίας Κομισιόν αποτέλεσαν τα βαρύδια για τις διεθνείς αγορές και τη Wall Street. Οι πιθανότητες εξαγωγής της ευρωπαικής κρίσης χρέους και τραπεζών πολλαπλασιάζονται καθώς η Ισπανία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Αν η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από το ευρώ προκαλεί ρίγη στις αγορές τότε η σκέψη και μόνο αποχώρησης της Ισπανίας προκαλεί πανικό.

Τα δημοσιεύματα γύρω από τη στήριξη της Bankia, οι πιέσεις των Βρυξελλών προς τη Μαδρίτη για την επίτευξη των δημοσιονομκών στόχων ανεβάζει την ένταση στις διμερείς σχέσεις και προκαλεί προβληματισμό στις αγορές.

Το κόστος δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία ανέβηκε, ενώ Γερμανία και Βρετανία δανείζονται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, καθώς αποτελούν πλέον επενδυτικά καταφύγια.

Χθές στη Wall Street, o  Dow Jones σημείωσε απώλειες 1,28% στις 12.419,86 μονάδες, ο S&P 500 τερμάτισε με πτώση 1,43% στις 1.313,32 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,17% στις 2.837,36 μονάδες.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s