Η ΡΩΣΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ


H συγκέντρωση της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια

H συγκέντρωση της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια

ΜΕ ΠΝΕΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ»

Ρεπορτάζ : Μ.Μπαγκάτοβα, Σ.Καλμίκοβα

Η συμφωνημένη με τις τοπικές Αρχές εκδήλωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στη Μόσχα οργανώθηκε ειρηνικά και ήσυχα, χωρίς να υπάρξουν ταραχές ή προβοκάτσιες και η αστυνομία ενήργησε σωστά. Αυτό είναι το κύριο αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας με τ’ όνομα «Πορεία των εκατομμυρίων», μεταδίδει η «Φωνή της Ρωσίας».  Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης στις 12 Ιουνίου, την Ημέρα της Ρωσίας, πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Πούσκινσκαγια μέσω των βουλεβάρτων της Μόσχας έως τη λεωφόρο Σάχαροφ.

Από τις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Πούσκινσκαγια στο κέντρο της πρωτεύουσας άρχισαν να συγκεντρώνονται οι συμμετέχοντες στην πορεία. Για να είναι πιο άνετο να κινηθούν κατά μήκος του δαχτυλιδιού των βουλεβάρτων της Μόσχας χωρίστηκαν σε δύο στήλες. Της αριστερής, στην οποία κυριαρχούσαν οι κομμουνιστικές κόκκινες σημαίες, ηγήθηκε ο συντονιστής του «Αριστερού Μετώπου» Σεργκέι Ουνταλτσόφ. Της δεξιάς, η οποία ήταν γεμάτη από διάφορες σημαίες, πολιτικών κομμάτων, οικολογικών κινημάτων και ομοφυλόφιλων ακτιβιστών, ηγήθηκαν ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας από τη «Δίκαιη Ρωσία»» Γκενάντι Γκουντκόφ, ο συμπρόεδρος του μη καταχωρημένου κόμματος «Παρνάς» Μιχαήλ Κασιάνοφ, καθώς και ηγέτης του κινήματος «Υπέρ του δάσους των Χίμκι» Γεβγκένι Τσίρικοφ. Όπως πάντα ξεχώριζαν οι αυτοκρατορικές κιτρινόμαυρες σημαίες των εθνικιστών, οι οποίοι βάδιζαν στο ρυθμό των τυμπάνων. Παρεμπιπτόντως αυτοί κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης σε κάτι δεν τα βρήκαν με τους εκπροσώπους της ομοφυλοφιλικής κοινότητας. Ακολούθησε μια μικρή συμπλοκή, ωστόσο, γρήγορα χώρισαν τους συμπλεκόμενους σε διαφορετικές γωνίες.

«Η εξουσία στα εκατομμύρια και όχι στους εκατομμυριούχους!», «Όσο είμαστε ενωμένοι, είμαστε ανίκητοι», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Στην πορεία ακούστηκαν και κοινωνικά συνθήματα. Οι συμμετέχοντες σε μία από τις στήλες της πορείας κρατούσαν πανό και πλακάτ, που έγραφαν «Απαιτούμε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση», «Ενάντια στην καταστροφή της επιστήμης», «Υπέρ της αυτονομίας των Πανεπιστημίων», «Κάτω η τυραννία της γραφειοκρατίας!».

Εδώ συγκεντρώθηκαν διάφορες ομάδες του πληθυσμού, αλλά όλους μας ενώνει η ανησυχία για την τύχη της χώρας, λέει η συνταξιούχος Μαρία. Γιατί ήρθε η ίδια; Επειδή δεν αδιαφορεί για την τύχη της Ρωσίας, της εκπαίδευσης μας, των παιδιών μας, της ιατρικής μας. Χρειάζεται να βγαίνουμε στα συλλαλητήρια, ώστε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας.

Όλοι οι συμμετέχοντες επεσήμαναν την άριστη οργάνωση της συγκέντρωσης. Σε αντίθεση με την προηγούμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας της 6 Μαΐου, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Αυτή τη φορά όλα έγιναν ειρηνικά και προσεκτικά. Οι εθελοντές της περιφρούρησης παρακολουθούσαν την τήρηση της τάξης στις πορείες και αντιμετώπιζαν κάθε προβοκάτσια. Την εξέλιξη της πορείας παρακολουθούσαν 12 χιλιάδες αστυνομικοί και κέρδισαν υψηλή εκτίμηση τόσο των συμμετεχόντων, όσο και των τρίτων παρατηρητών. «Η Πορεία των εκατομμυρίων είναι καλά οργανωμένη, η αστυνομία φιλική και προνοητική», επεσήμανε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου για την ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μιχαήλ Φεντότοφ.

Είναι οργανωμένα τα πάντα τέλεια. Άλλο θέμα εάν παραχωρείται μικρός χώρος. Γιατί είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων! Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω τη γνώμη μου σε απάντηση όσων συμβαίνουν στη χώρα. Εάν ο λαός δεν εμπιστεύεται τις Αρχές, έχει το δικαίωμα να το πει αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, η πορεία της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 15-18 χιλιάδες ανθρώπους, οι διοργανωτές πιστεύουν πολύ περισσότερους. Το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους να εκτιμήσουν από μόνοι τους τη μαζικότητα της εκδήλωσης, στην ιστοσελίδα του υπουργείου δημοσιεύονται φωτογραφίες, που έχουν γίνει από ελικόπτερο.

Τους πιο θερμόαιμους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δρόσισε η βροχή, που έπεσε στη Μόσχα. Χωρίς να περιμένουν την επίσημη λήξη οι διαδηλωτές άρχισαν να εγκαταλείπουν τη συγκέντρωση, κατευθύνθηκαν στις πλησιέστερες στάσεις του μετρό. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους πάντες να συγκεντρωθούν και πάλι τον Οκτώβριο.

Δείτε και πως παρουσιάζει το θέμα η αντίπαλη προπαγάνδα (οι αμερικανοτσολιαδες των αγορών)

Λαοθάλασσα ζητά την «απελευθέρωση» της Ρωσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν!

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s