Ο ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΕΚ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΑΠΕΦΑΝΘΕΙ: Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΕΘΑΝΕ


ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η «ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ» ΠΑΡΑΥΤΑ (ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ)

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ

ΚΟΙΝΟ ΧΡΕΟΣ

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ…»

Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΟΧΑΪΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ

Κάτι πρέπει να κάνουμε ώστε να σπάσει αυτό το δεσμό μεταξύ αφερέγγυων τραπεζών  και κρατών σε πτώχευση. Ο τρόπος να γίνει αυτό είναι η ενοποίηση του τραπεζικού  συστήματος ώστε να χρηματοδοτούνται άμεσα, όχι μέσω εθνικών κυβερνήσεων αλλά  μέσω ΕΕ. Αυτό είναι ένα πολύ απλό βήμα, αλλά είναι ένα βήμα φαίνεται πάρα πολύ  μακριά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεύτερον, Χρειάζεται κοινοτικοποίηση του  χρέους ένα είδος κοινού χρέους, όπως έχουμε στην Αυστραλία, όπου η ομοσπονδιακή  κυβέρνηση έχει το δικό της χρέος πέραν των πολιτειών.


Και τρίτον, χρειαζόμαστε μια επενδυτική πολιτική η οποία θα διατρέχει ολόκληρη την ευρωζώνη. Επειδή έχουμε μια υστερούσα νομισματική περιοχή, πρέπει να έχετε και  μια  επενδυτική στρατηγική, με ένα μηχανισμό ανακύκλωσης για το όλο θέμα. Αν δεν  έχετε αυτά τα πράγματα, και η Γερμανία δεν θέλει να έχετε  αυτά τα πράγματα, φοβάμαι ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει τη συνέχιση αυτής της  αργής κίνησης εκτροχιασμού.
Παρουσιαστής: Για να επιστρέψω στην Ελλάδα  συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν μπόρεσαν καν να  συμφωνήσουν για τους όρους μιας τηλεοπτικής συζήτησης κατά τη διάρκεια της  προεκλογικής εκστρατείας. Πώς θα φτάσουν σε  συμβιβασμό σε μέτρα για τη διόρθωση  της ελληνικής οικονομίας;
Γ. Βαρουφάκης: Δεν μπορούν να διορθώσουν την  ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία έχει τελειώσει. Η ελληνική οικονομία  βρίσκεται σε μια μεγάλη, μεγάλη ύφεση. Η κοινωνική οικονομία διάγει ένα μεγάλο, μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας. Δεν υπάρχει καμία δύναμη, καμία δυνατότητα εντός της  ελληνικής οικονομίας, από την ελληνική κοινωνία, που να μπορεί να το αποτρέψει .- Φανταστείτε να ήμασταν στο Οχάιο της μεγάλης ύφεσης το 1931 και να σας  ρωτούσαν: τι μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί του Οχάιο για να βγάλουν το Οχάιο  από τη Μεγάλη Ύφεση; Η απάντηση είναι τίποτα.
Παρουσιαστής: Τι θα συμβεί  λοιπόν, στη συνέχεια στην Ελλάδα;
Γιάννης Βαρουφάκης: Εξαρτάται από το τι  συμβαίνει στην ευρωζώνη. Όπως αυτό που συνέβη στο Οχάιο προέκυψε από την άνοδο  του προέδρου Ρούζβελτ και το Νιου Ντιλ.  Αν δεν έχουμε μια νέα συμφωνία για την  Ευρώπη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει καμιά ευκαιρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν  η Ευρώπη αλλάξει και διασωθεί θα διασωθεί και Ελλάδα. Είναι μια απαραίτητη  προϋπόθεση όμως η ευρωζώνη να βρει ένα ορθολογικό σχέδιο για τον εαυτό της. Δεν  είναι επαρκής προϋπόθεση. Η Ευρώπη μπορεί να διορθώσει  τον εαυτό της και η  Ελλάδα, να είναι τόσο αδύναμη και σε τέτοια κακή μοίρα, που να έχει τεράστια  προβλήματα και να μην ανακάμψει ποτέ. Αλλά έως ότου και εάν η ευρωζώνη βρει ένα  λογικό σχέδιο για να το σταματήσει αυτό τον εκτροχιασμό σε όλη την Ευρωπαϊκή  Ένωση, σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η Ελλάδα δεν έχει καμία τύχη.
Παρουσιαστής: Διάβασα κάποια στατιστικά σήμερα ότι 7 στους 10 Έλληνες θέλουν να  μεταναστεύσουν. Πώς θα περιγράφατε την εθνική διάθεση εκεί;
Γ. Βαρουφάκης: Αυτή είναι η δική μας Μεγάλη Ύφεση. Όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά και με ψυχολογικούς όρους. Οι Έλληνες βρίσκονται σε κατατονική κατάσταση  για μια στιγμή και σε κατάσταση της οργής, μια άλλη. Αυτή είναι μια τυπική  περίπτωση μανιοκατάθλιψης. Δεν υπάρχουν προοπτικές. Δεν υπάρχει φως στην άκρη  του τούνελ. Υπάρχουν θυσίες, αλλά κανείς δεν έχει την αίσθηση ότι οι θυσίες  αυτές πιάνουν τόπο. Ότι αποτελούν επενδύσεις για το μέλλον.
Αυτό είναι το  πρόβλημα όταν είσαι κολλημένος σε μια ευρωζώνη που είναι πραγματικά άσχημα  σχεδιασμένη, οποία καταρρέει και η οποία δεν δίνει ευκαιρίες στα αδύναμα μέρη  της να διαφύγουν μέσα από κάποιο είδος λυτρωτικής κρίσης.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Ο Μπαρουφάκης που τον έχουν κάνει παντιέρα οι «αριστεροί» του Σύριζα εργάζεται για τον Τζ. Σόρος (το γράψαμε και το παραδέχεται). Ο Σόρος ο «παιχταράς» του καζινοκαπιταλισμού, άλλος ένας που μιλάει ως εκπρόσωπος της Νέας Τάξης, συνομώτησε με τον ΓΑΜΑΠ μας, για να γίνει η ελλαδάρα το ΠΕΙΡΑΜΑ των διεθνών ΑΛΗΤ για την κατάκτηση του πλανήτη. Χθες ένας πανηλίθιος αμερικανοτσολιάς μπλόγκερ του «πατριωτικού» χώρου έβαλε  τίτλο «ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ». Αυτό είναι ένα μικρό μήνυμα ελπίδας για να ξεκινήσει καλά η μέρα  σας… ))

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s