ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΙ Ο ΒΙΟΣ ΑΒΙΩΤΟΣ(ΒΙΝΤΕΟ)


«ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΑΣ» ΛΕΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΔΝΤ-ΤΡΟΪΚΑΣ

ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ !

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

«Θα κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε το ελληνικό χρέος βιώσιμο έως το 2020» δήλωσε αποφασιστικά ο Jorg Asmussen, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με ή χωρίς το μνημόνιο, έχοντας μάλιστα ως πρότυπο τη Λετονία. «Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στο να επαναφέρει τις μεταρρυθμίσεις πίσω σε τροχιά υλοποίησης παρά να χάνει χρόνο προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του πακέτου διάσωσης», είπε. «Η εφαρμογή πολιτικών έχει κυριολεκτικά λιμνάσει τους τελευταίους μήνες. Το πρόγραμμα χρειάζεται επανεκκίνηση».
Σύμφωνα με τον Asmussen οι δυσκολίες του προγραμματος δεν απορρεόυν από το ίδιο το πρόγραμμα αλλά από τα χρόνια προβληματα της οικονομίας και των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί. «Το πρόγραμμα δεν απέτυχε λόγω της ύφεσης… το πρόγραμμα είναι η καλύτερη επιλογή» σε σχέση με τις όλες τις άλλες, πρόσθεσε. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να μη χάσει χρόνο και ταυτόχρονα να μη χαθεί μέσα στα προβλήματα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να καθοριστεί η εθνική ιδιοκτησία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της αναταγωνιστικότητας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι υπάρχει «κενό» το οποίο πρέπει να καλυφθεί και αυτό θα γίνει με μεγαλύτερη ευελιξία των μισθών και με έργα υποδομής, τα οποία θα ενισχύσουν την απασχόληση.
Ο Asmussen εκτιμά επίσης πως υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία στην Ελλάδα που πιστεύει πως το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η εξοδος από την Ευρωζώνη δεν θα επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας αλλά αποτελεί μια επικίνδυνη, μειωτική προσέγγιση όσων πιστεύουν σε αυτήν. «Η άποψη μου είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη», είπε ο Asmussen, τονίζοντας την ανάγκη ενός σχεδίου Μάρσαλ.
Όσον αφορά στο αίτημα για αύξηση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών κονδυλίων προς την Ελλάδα, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης των πόρων (μόνο 35% έως σήμερα από τα ταμεία συνοχής). «Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων δεν θα φέρει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα», εκτίμησε.
Παρατήρησε δε ότι το Ευρωομόλογο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση εν μέσω της διαχείρισης μιας κρίσης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική ένωση των χωρών – μελών.
Συμβουλεύοντας τις χώρες που έχουν λάβει πακέτα διάσωσης ο Asmussen είπε πως δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τις απαισιόδοξες προβλέψεις. Ταυτόχρονα προτρέπει τη Γαλλία και τη Γερμανία να διδαχτούν από την κρίση και να προχωρήσουν με τη σειρά τους στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
«Οι αποφάσεις της 28ης-29ης Ιουνίου ήταν σημαντικές και θα πρέπει να έχουν στόχο να ξανακάνουν την Ευρωζώνη χώρο προσέκλυσης επενδύσεων», είπε ο Asmussen σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. «Πρέπει να απαντήσουμε που θέλουμε να βρισκόμαστε μετά από δέκα χρόνια».

Οικονομικές προβλέψεις Economist


Ύφεση 7% φέτος στην Ελλάδα προβλέπει ο ο Διευθυντής Ευρώπης και Υπεύθυνος Προβλέψεων του Economist Intelligence Unit, L. Kekits, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα και οι φόβοι πρόβλεψης του πιο απαισιόδοξου σεναρίου είναι το νούμερο 1 πρόβλημα.
Παράλληλα, ο Kekits τοποθέτησε στο 40% το μακροπρόθεσμο κίνδυνο διάλυσης του ευρώ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι ευρύτερο από αυτό της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνοντας ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει να οπισθοδρομεί εκ νέου, καθώς και ότι οι χώρες -γνωστές ως- BRIC- εμφανίζουν σημάδια αποδυνάμωσης, παρουσίασε δυσοίωνες προοπτικές για τη διεθνή οικονομία, η οποία επί του παρόντος «συντηρείται από την Ασία».

O ίδιος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία χώρα, η οποία διατηρείται τεχνητά στη ζωή και υποστήριξε ότι είναι μαθηματικά αδύνατη η επανάκαμψη της οικονομίας της υπό τις παρούσες συνθήκες, εντός της Ευρωζώνης. «Χωρίς υποτίμηση του νομίσματος, πώς μπορείς να πετύχεις ανάπτυξη;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, τονίζοντας με νόημα ότι ένα καλό μέλλον για τη ζώνη του ευρώ δεν ταυτίζεται απαραίτητα με ένα καλό μέλλον για όλες τις χώρες – μέλη της.

Kαταφθάνουν σήμερα ή το αργότερο αύριο στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας με τα τεχνικά κλιμάκια για να ξεκινήσουν τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και να βολιδοσκοπήσουν τις αλλαγές που οραματίζεται η κυβέρνηση επί των όρων του μνημονίου.  Αρες μάρες κουκουνάρες στα λόγια και καταστροφή της Ελλάδας στην πράξη.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s