ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ


«Η Ρωσία δεν θα φύγει από την Ταρσό»

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΑΝ !

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΣΤΟΛΟ ΣΕ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

«Ευθέως να γνωρίζετε, όταν μιλάμε για Συρία σημαίνει Ιραν και Καυκασο»

Η Μόσχα σκοπεύει να διατηρήσει το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης στη συριακή Ταρσό. Αυτό δήλωσε ο αρχηγός του πολεμικού Στόλου της Ρωσίας Βίκτορ Τσιρκόφ. Όπως δήλωσε ο αντιναύαρχος η βάση αυτή είναι απαραίτητη για την εκτέλεση της αντιπειρατικής αποστολής στον Κόλπο του Άντεν.  Ουσιαστικά ξεκαθαρίζουν ότι με πρόγραμμα επανέρχονται στις θέσεις της κραταιάς Σοβιετικής Ενωσης.

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας Βίκτορ Τσιρκόφ επεσήμανε επίσης ότι τώρα στη Μεσόγειο πλέουν δέκα ρωσικά πολεμικά πλοία και δέκα σκάφη υποστήριξης, εκπληρώνοντας καθήκοντα προγραμματισμένης μαχητικής προετοιμασίας. Η αποστολή τους είχε ήδη προγραμματιστεί από την περσινή χρονιά.

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία εξετάζει τη δυνατότητα να ελλιμενίζονται πλοία του ρωσικού Στόλου στην Κούβα, στις Σεϋχέλλες και στο Βιετνάμ, δήλωσε ο αρχηγός του Στόλου αντιναύαρχος Βίκτωρ Τσιρκόφ.

Παλαιότερα ο πολεμικός Στόλος της ΕΣΣΔ διέθετε βάσεις στο Βιετνάμ (Καμράν) και στη Συρία (Ταρσός). Τώρα έμεινε μόνο η βάση στην Ταρσό.

Η Ρωσία διεκδικεί θέση ναυτικής δύναμης υπενθύμισε σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων στρατηγός ε.α. Λεονίντ Ιβασόφ. Και γι’ αυτό πρέπει να διαθέτει αγκυροβόλια, λιμάνια και ακόμη καλύτερα ναυτικές βάσεις. Η Ρωσία αποσύρθηκε από το Καμράν του Βιετνάμ και το Άντεν. Κατόπιν τούτου η Ταρσός έμεινε το μοναδικό σημείο για αγκυροβόλι, ανεφοδιασμό και ανάπαυση των πληρωμάτων των ρωσικών πολεμικών και εμπορικών πλοίων, επεσήμανε ο Ιβασόφ:

Σήμερα η μονάδα του Ταρτούς για να μιλήσουμε με ακρίβεια είναι δύσκολο να ονομαστεί ναυτική βάση. Εκεί διατηρούμε μόνο μια πλωτή μονάδα επισκευών για συντήρηση των πολιτικών και πολεμικών πλοίων. Το λιμάνι δεν είναι διαμορφωμένο ως βάση, παρ’ όλ’ αυτά αυτό είναι δυνατό. Εάν διατηρούμε την παρουσία μας εκεί, τότε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό έτσι ώστε να διαθέτουμε εκεί μια βάση στήριξης.

Στο βαθμό, που η ένταση γύρω από τη Συρία κλιμακώνεται, αυξάνεται και η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στις εξελίξεις. Εξαιτίας αυτού η ρωσική βάση στην Ταρσό αποκτά μεγάλη γεωπολιτική σημασία, εκτιμά ο επικεφαλής του Κέντρου στρατιωτικών προγνώσεων Ανατόλι Τσιγκανόκ:

Εάν η Ρωσία χάσει αυτή τη βάση δεν θα μπορεί στη Μεσόγειο ούτε να ανεφοδιάζεται, ούτε να επισκευάζει τα πλοία της. Υπάρχει και ένα δεύτερο πολύ βασικό πρόβλημα. Αμέσως μόλις η Ρωσία χάσει τη βάση στην Ταρσό, ταυτοχρόνως χάνει τώρα και τη Συρία. Επομένως και αυτό είναι πολύ πιθανό ως μια από τις δυνατές εκδοχές, θα αρχίσουν εχθροπραξίες στην περιοχή προς την κατεύθυνση του Ιράν. Και τότε θα προκύψουν εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα για τις ρωσικές δυνάμεις στον Καύκασο. Γι’ αυτό και όταν γίνεται λόγος για τη Συρία πρέπει ευθέως να αναγνωρίζουμε ότι μιλάμε και για το Ιράν και για τα ρωσικά στρατεύματα στον Καύκασο.

Η Ρωσία με σαφήνεια ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να διατηρήσει το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Συρία. Αυτό είναι μια βασική παράμετρος κατοχύρωσης των γεωπολιτικών συμφερόντων της στη θάλασσα.

2 Σχόλια

Filed under Uncategorized

2 responses to “ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s