ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ


ΚΑΙ ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΟΥ «Κ»ΚΕ

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνέλευση οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας Ασπροπύργου. Με ψήφους 115 υπέρ, 14 κατά και 29 λευκά η συνέλευση του σωματείου αποφάσισε την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου από τη Δευτέρα, θέτοντας ως μόνο όρο την αποχώρηση της αστυνομίας από την είσοδο του εργοστασίου.
Την ικανοποίησή του για την απόφαση των εργαζομένων εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.
Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ ο υπουργός τόνισε ότι η θέση του υπουργείου ήταν από την αρχή σταθερή, διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι η εξής: «Πρέπει να ανοίξει το εργοστάσιο και να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα, αλλά το υπουργείο είναι εδώ για να συμβάλει στην επίλυσή τους μέσα στη χειρότερη μορφή οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα, με θύμα εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Η εργασιακή ειρήνη αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για να διασφαλιστούν περισσότερες θέσεις εργασίας».

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Χωρίς φρένο συνεχίζεται η κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας με τον τζίρο των βιομηχανιών να υποχωρεί σημαντικά, μια και η ζήτηση στην εσωτερική αγορά μειώνεται πλέον με υψηλά διψήφια ποσοστά.

Για το 12μηνο Ιούνιος 2011 – Μάιος 2012 ο δείκτης των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία…   κατέγραψε πτώση κατά 6,2% σε σχέση με το 12μηνο Ιούνιος 2010 – Μάιος 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αντίστοιχα μεγάλη πτώση κατέγραψε και ο δείκτης κύκλου εργασιών με σχεδόν όλους τους κλάδους να βουλιάζουν. Μόνο τον Μάιο του τρέχοντος έτους οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 9,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2012. Η πτώση για τον Μάιο οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των παραγγελιών για την εσωτερική αγορά, η οποία έφθασε στο 14,8% και ήταν σχεδόν τριπλάσια έναντι της πορείας του αντίστοιχου δείκτη στην εξωτερική αγορά (-5,4%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες σε νέες παραγγελίες υπέστη ο κλάδος των ειδών υπόδησης (-54,4%) και των επίπλων (-31,7%). Εν τω μεταξύ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του Μαΐου 2012 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2011 μειώθηκε κατά 5,6%, έναντι αύξησης 9,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2011 – Μαΐου 2012 σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2010 – Μαΐου 2011 παρουσίασε αύξηση 4,7%, έναντι αύξησης 7,5% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων 12μήνων. Η μείωση για τον Μάιο οφείλεται στη πτώση που παρουσίασε ο δείκτης κύκλου εργασιών ορυχείων – λατομείων κατά 13,6%, καθώς και στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών των μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 5,5% (μη μεταλλικά ορυκτά, βασικά μέταλλα, μηχανήματα και είδη εξοπλισμού και επίπλων).

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε