ΟΙ «ΣΥΜΜΑΧΟΙ» ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗ «ΣΩΤΗΡΙΑ» ΜΑΣ


Πιέσεις από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδά για άμεση λύση. Κόντρα Βερολίνου – Λονδίνου. Πυρετώδεις προσπάθειες να τεθεί με το ζόρι η Ισπανία σε επιτροπεία ΔΝΤ

Διεθνές «παρασκήνιο-φωτιά» εν όψει  Συνόδου ΚορυφήςΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ  ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΒΑΣΤΑ ΜΕΡΚΕΛ!

 ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΙΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις διεξάγονται σε διεθνές επίπεδο με στόχο μία δραστική συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε στις 28-29 Ιουνίου, «που θα δώσει άμεση λύση στα φλέγοντα προβλήματα της Ευρωζώνης»!.. Οι προσπάθειες «σκοντάφτουν» όμως και πάλι στη γερμανική ακαμψία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι ηγέτες του «πυρήνα» της Ευρώπης έχουν δεχθεί τις τελευταίες ώρες τηλεφωνήματα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και υψηλά κυβερνητικά στελέχη της Ιαπωνίας και του Καναδά, οι οποίοι πιέζουν για πιο αποφασιστική δράση.
Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου προς κάλυψη των αναγκών των ισπανικών τραπεζών. Η δε Ισπανία αρνειται κάθετα τη «βοήθεια» αλλά ποιός την ακούει.. ))


Όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για μία απόφαση – σταθμό στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε προς μία στενότερη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι η διαδικασία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, είπε ότι η Ευρωζώνη κινείται αναπόφευκτα προς μία πολιτική ένωση, η οποία θα οδηγήσει σε μία άνω των δύο ταχυτήτων Ευρώπη, με τις εκτός ευρώ χώρες στην «αργή λωρίδα».

Ρήξη Βερολίνου – Λονδίνου

Τα σχόλια κατέδειξαν την εντεινόμενη ρήξη της Γερμανίας με τη Βρετανία, η οποία δήλωσε ευθέως σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μία ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Μάλιστα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, δήλωσε ότι η χώρα θα λάβει μέτρα προστασίας των τραπεζών της από μία τέτοια ένωση.
Οι δηλώσεις του έδωσαν ένα δείγμα του πόσο περίπλοκες μπορεί να είναι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε για το θέμα, δεδομένου και ότι το Λονδίνο είναι το κύριο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης.
Ο Όζμπορν κάλεσε την Ευρωζώνη να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό EFSF για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ισπανικές τράπεζες, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση προς κοινή ασφάλιση των καταθέσεων στην Ευρωζώνη θα απαιτούσε αλλαγή του ιδρυτικού συμφώνου της Ε.Ε –και άρα τη συγκατάθεση της Βρετανίας.
Πυρετώδεις διεργασίες για την Ισπανία
Εν τω μεταξύ, η Ισπανία αναμένει την έκθεση του ΔΝΤ για τον τραπεζικό της τομέα και μία ανεξάρτητη έρευνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της, πριν αποφασίσει να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή στήριξη για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε